Kako ukrepati, če se nam izgubi domača žival?

Izguba hišnega ljubljenčka je neprijetna in ponavadi stresna situacija, zato smo vam pripravili kratek seznam vaših dolžnosti in pa nasvetov, ki bodo najbolj efektivni v iskanju vaše domače živali, da se le ta v najkrajšem možnem času vrne k vam.

1. Takoj ko opazite, da je vaša domača žival izgubljena, podrobno preiščite lokacijo, kjer je bila nazadnje videna in o pogrešani živali povprašajte ljudi v bližini.

2. V primeru da se vam prvi korak ne posreči in vaše živali še vedno ne najdete, potem ste izgubo le te dolžni sporočiti zavetišču za živali.

V opisu svoje živali bodite kar se da natančni:

  • Kje in kdaj se je izgubila
  • Označba (mikročip)
  • Izgled (katere pasme je, kakšne barve je, posebnosti pri izgledu,…)
  • Ostalo (katerega spola je, kako ji je ime, je strelizirana ali kastrirana,…) V primeru da imate fotografijo živali, priložite tudi to in pa seveda pustite svoje kontaktne podatke oz. podatke lastnika.

3. Ker morajo biti vse domače živali rojene od leta 2004 naprej, zakonsko označene (čipirane), je potrebno, da ob izgubi obvestite tudi veterinarsko postajo, da pristojni veterinar v centralni register vnese da je žival pogrešana.

4. Zadnji korak pa je vaša lastna samoiniciativa. Izgubo živali lahko objavite na vašem facebook profilu, in hkrati posredujete povezavo do objave zavetišču, ki jo bo delilo na svoji facebook strani. Oglas lahko pustite tudi na različnih radijih in o izgubi sporočite tudi ostalim medijem (časopis, spletna socialna omrežja,…). Vse to vam bo le še povečalo možnosti, da se vaša žival čimprej najde in vrne v vaš dom.

V primeru, da žival najdete sami, ne pozabite o tem obvestiti veterinarske ambulante, zavetišča in medije, ki ste jih kontaktirali o izgubi.

Upamo, da vam bodo ti koraki v pomoč v sili, če se le ta kdaj pripeti.